dimarts, 6 de maig del 2014

Estils, migracions i software

Us vull mostrar alguns dels avantatges dels estils en el TT. Però abans vull compartir amb vosaltres alguns eventuals inconvenients, amb seqüeles terminològiques i d'usabilitat.

Els estils són molt beneficiosos si no t'agafa per voler-los personalitzar molt. L'inconvenient de fer-ho és que el mateix document en diversos ordinadors es veurà diferent, a no ser que t'imposis la tasca d'anar portant els estils d'un lloc a un altre.

Crear-te els teus propis estils contribueix a l'estrès de l'usuari: aquell desencís enutjós cada vegada que et modifiquen la versió i li has de tornar a dir totes les teves preferències. Aquesta és una de les assignatures pendents de la majoria de programes i entorns informàtics: la portabilitat dels perfils d'usuaris. No solament per a sobreviure millor a una migració de versions, també per poder treballar en diferents llocs sense haver de tornar-li a configurar tot (per exemple, l'autotext, tan beneficiós si en tens molt, tan laboriós de traslladar...).

Una molt bona solució és allò que el Firefox permet gràcies a SYNC. El dia que un complement semblant permeti compartir entre diversos ordinadors tota la teva personalització del LibreOffice, llavors em desdiré de desaconsellar la personalització dels estils.

I he dit que aquesta reflexió té seqüeles terminològiques: en una comunicació de l'any 2005 (Uep! Un localitzador deslocalitzat, o de la dificultat d'encunyar terminologia de la informàtica i les seves circumval·lacions. III Jornades sobre el català a les noves tecnologies), on vaig encunyar el neologisme cacologisme per referir-me a neologismes fracassats com ara programari, vaig aportar la reflexió que un organisme o una empresa que contracti una assegurança del seu software està cobrint molts més danys que la que asseguri el seu programari, perquè, en un cas d'incendi o inundació, tot el treball de restaurar les còpies de seguretat i de reconfigurar tots els ordinadors amb les opcions personals de cada usuari no estarà inclòs en el segon cas i en canvi sí en el primer. I ningú em convencerà que els estils modificats per l'usuari entren a la definició de maquinari ni a la de programari, mentre que sí que es corresponen diàfanament al concepte de software.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada